Bezpečností kontrola na letišti – na co vše se připravit?

S každým letem je nezbytně spojena i bezpečností kontrola. Tu cestující absolvují po odbavení, tedy v momentě, kdy u sebe mají pouze příruční zavazadlo. Jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou je třeba v souvislosti s bezpečností kontrolou myslet, je fakt, že obvykle na tuto proceduru budete nějakou dobu čekat. A v případech, kdy v podobném čase z letiště odlétá více letadel a všichni cestující prochází bezpečností kontrolou, se může stát, že budete stát ve frontě desítky minut.

Samotná bezpečností kontrola není tak děsivá, jak by se mohlo zdát. Stačí jen do plastových bedýnek umístit zavazadlo, které si berete s sebou na palubu, bundu nebo mikinu, dále pak kovové předměty jako jsou mobily, foťáky, tablety, ale i drobnosti jako drobné z kapes, pásky, či šperky. Tyto věci pak po páse putují k rentgenu a vy procházíte bezpečnostním rámem. Pokud je vše v pořádku, měli byste projít bez potíží, může se ale stát, že něco opomenete a rám bude pípat, či červeně svítit – pak vás obvykle pracovníci letiště vyzvou, abyste si ještě znovu prošli kapsy, případně, vás překontrolují ručním skenerem. I přes veškerou snahu projít kontrolou s co nejmenšími komplikacemi se může stát, že vy nebo vaše příruční zavazadlo bude muset podstoupit podrobnější kontrolu – není třeba se hned znepokojovat tím, že je něco v nepořádku, je možné, že jste byli vybráni pouze k namátkové kontrole.

Rozhodně doporučujeme se ještě před odletem seznámit s tím, které předměty jsou na palubě zakázány. Krom předmětu nebezpečných, jako jsou zbraně, ostré předměty nebo třeba zapalovače, se omezení týká tekutin a gelů – obvykle je povoleno jen určité množství tekutin a gelů, je tedy třeba věnovat pozornost tomu, kolik jich přepravujete a překontrolovat si množství kosmetických nezbytností. Konkrétní informace o zakázaných předmětech naleznete na internetových stránkách dopravce, se kterým letíte.

2017-11-13T10:47:58+00:00